20 Kasım 2009 Cuma

PASTALARIMIN YAPIMI

Merhaba ;

pastaları yaptık afiyetle yedik dün şimdi yapılışını anlatabilirim.

pastaları yapacağımız gün arkadaşım bürümcük geldi sabah meteyi uyuttuktan sonra pastaları yapmaya başladık.

ilk pastada (mavi olan) hazır pasta keki kullandık.istediğimiz şekilde kestik önce yatak gibi olması için oval bir şekil verdik. daha sonra şekerli nescafeli su ile ıslattık ve beklemesi için bir kenara koyduk.




içine de ganaj adı verilen bir krema tarifi var onu yaptık.

ganaj:
200ml süt kremasını ısıtıyoruz(kaynamamalı)
200 gr bitter cikolata (kuvertur diyede gecer pasta malzemeleri satılan yerlerde var kalıp cikolata) yı kırıyıruz ve karıştırıyoruz ve buzdolabında sertleşmesi için bırakıyoruz.sertleştikten sonra tekrar cıkartıp cırpıyoruz.

ben bu kremaya ek olarak krem şanti katıp karıştırdım.
pastanın arasını bu krema ile kapladık dışı için ince bir tabaka kapladık dışında fazla krema olursa şeker hamuru eriyebiliyormuş.



onuda buzdolabında beklemeye bırakıp şeker hamurunu açmaya başladık.
öncelikle çalışacagınız yere yağlı kağıt serin bu sayede hamur yapışmaz. açmak içinde mısır nişastası kullanın.




bir püf noktası cok ince açmayın yırtılabiliyor kalın bir şekilde açın.

daha sonra açtığımız şekeri pastamızın üzerine seriyoruz yavaş yavaş ellerinizle yerleştirin.

bundan sonrası hayal gücünüze kalmış istediğiniz sekilde süsleyebilirsiniz küçük fiğürler yapmak istiyorsanız kalan hamurunuzun içine toz kitre koyun hamur biraz sertleşsin bu sayede daha kolay çalışırsınız.




bu pastamızın şeklide tadıda cok güzel oldu tadan herkes beğendi işte pastamız...


geldik 2. pastamıza onu uğur böceği şeklinde yapalım dedik

kremasınıda normal süt ve unla yapılan krema ile dolduralım istedik ama siz yapmayın donabilen bir cins kullanmak gerekiyor aksi taktirde şeker hamurunu eriyor :(




yuvarlak kekimizin uç kısmından biraz kesip kafasını yapmak üzere ayırdık.kremayla kaplayıp kırmızı şeker hamurunu yerleştirdik.




kafası için ayırdığımız kekide krema ve şeker hamuruyla kaplayıp ikisini birleştirdik.




bu pastamızında tadı ve şekli güzel oldu fakat söylediğim gibi yanlış krema seçimi pastamızın şeker hamurunu eritti buzdolabında olduğu halde hamur akmaya başladı.


işte ilk pasta denemelerimiz biz cok beğendik.

metenin doğumgünü partisinde de pastayı kandimiz yapmaya karar verdik yaptığımız zaman onuda burdan paylaşacagım.

görüşmek üzere...

2 yorum:

Hanimiş dedi ki...

Merhaba Meral,
Oncelikle cesaretinden dolayi tebrik ederim. Seker hamuru aslinda yapimi da kullanimi da cok kolay bir mazlemedir. Ama hic bilmeyenler ilk once tereddut eder, gerek yapiminda kullanlna alisik olmadigimiz malzemeler gerekse teknik bilmemekten kaynaklanan kotu gorunum ilk basta moral bozucu olabilir. Sen bunlari tecrube ederek cok guzel ustesinden gelmissin. Bir dahaki denemelerinde onerilerim sunlar olabilir:
1. Muhakkak Celal usta sekeri kullan
2. Toz boya yerine jel boya kullanmani oneririm.
3. Acarken bu kadar cok nisastaya bogmaz hamuru, sadece zemine yapismayacak kadara, yani cok az serp.
4. Kaplamalarinın daha temiz gorunmesini istiyorsan pastanin da cok munatazam olmasi gerekir. Bu nedenle krema secimi cok onemli (ki kendin de farketmissin zaten) ayrica lutfen ahzir kek yerine kendi yapacagin daha dokulu bir pandispanya kullan.
5. Pastayi biraraya getirdiginde, seker hamuru ile kaplamadan once en az 3-4 saat buzdolabinda beklet. Gerekirse bir kat daha krema sıva uzerine.
6. Pastani kapladiktan sonra duzgun gorunmesi icin mala(seker hamuru ütüsü) kullan.
7. Seker hamuru buzdolabini pek sevmez, bunu unutma.
8. Boş zamanlarında bir miktar hamur alıp eline, modelleme çalış.
9.Pastanın bitmiş halini düşünme, aşamaları sev, onu yapmayı sev. Pasta sevildiğini anlar :) daha güzel olur.

Sana şimdiden sonraki çalışmalarında başarılar ve iyi eğlenceler dilerim.

meral cebeci dedi ki...

teşekkürler hanimiş(isminizi ögrenemedim kusura bakmayın) tavsiyeleriniz için teşekkür ederim asıl pastamın yapımında önerilerinizi dikkate alacagım.